28 sept. Realistisch verduurzamen van bedrijventerreinen | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

28 sept. Realistisch verduurzamen van bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen verduurzamen, welke ondernemer wil dat nu niet? Zonnepanelen op het dak brengen je energierekening omlaag. Het afval van je buurman gebruiken als grondstof levert ook geld op. En klimaat-adaptieve maatregelen, zoals wateropvang en groenvoorzieningen, voorkomen dat je installaties vastlopen door hittestress. Én al die duurzame activiteiten zorgen voor een gezondere leefomgeving die medewerkers uitnodigt een rondje te lopen of voor de bijen te zorgen. Om even te ontspannen en je hoofd leeg te maken.

Het ondernemerschap op bedrijventerreinen levert een grote bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Veel terreinen zijn toe aan een stevige opknapbeurt, andere worden heringericht op nieuwe functies. Dat zijn uitgelezen trajecten om te verduurzamen. Maar hoe doe je dat op een realistische manier? Leg je een parkje aan of is het toch beter een bedrijventerrein zo efficiënt mogelijk vol te bouwen en wel de randen van groen te voorzien? Lopen die investeringen niet vreselijk op, wat is de terugverdientijd en wie gaat het betalen? Over deze dilemma’s en afwegingen organiseren het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB Nederland en IVN, het instituut voor natuureducatie, een inspiratiebijeenkomst op 28 september van 16.00- 19.00 uur.

De bijeenkomst wordt gehouden op bedrijventerrein Klappolder in Bleiswijk dat op dit moment gerevitaliseerd wordt. Een rondleiding over het terrein onder leiding van Dave Heesakkers en Rene Geujen van vastgoedbedrijf Next Level en de provincie Zuid-Holland geeft inzicht in de duurzaamheidsuitdagingen in dit gebied.

Sprekers zijn onder andere:
* Jelle de Jong, algemeen directeur IVN
‘Wat weten ze bij de High Tech Campus of Schiphol Trade Park over vergroenen wat wij nog niet weten?’ Jelle licht het project ‘Vergroenen bedrijventerreinen’ toe, waarvoor een subsidieaanvraag wordt gedaan bij het Nationale Groeifonds.
* Groene groeier Marc van der Heijden, oprichter van Bee in Balance
Hij plaatst bijenkasten en ecosystemen op bedrijventerreinen. Samen met liftenproducent Kone zal hij uitleggen wat de meerwaarde voor ondernemers is.
* Gedeputeerde Willy de Zoete gaat in op het provinciaal beleid voor het verduurzamen van bedrijventerreinen. De provincie Zuid-Holland loopt daarin voorop.

Van harte welkom zijn ondernemers met een pand of fabriek op een bedrijventerrein in Nederland, vastgoedbedrijven, groene groeiers, parkmanagers en beleidsmedewerkers van werkgeversorganisaties, provincies en gemeenten.

We zien uit naar je komst.

Next Level

 

Aanmelden

28 Sep 2021

16.00-19.00 uur

Klappolder, Bleiswijk

Aanmelden

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.