Circulaire coalitie tegen voedselverspilling | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Circulaire coalitie tegen voedselverspilling

“Jaarlijks vijf miljoen kilo afgekeurd voedsel ontvangen en opnieuw verdelen. Dat is ons doel voor 2024.” Selma Seddik redt met Instock al ruim zeven jaar zogenaamd overtollig voedsel. Tijdens de matchmakingbijeenkomst van VNO-NCW netwerk Groene Groeiers op 4 februari zoekt zij bedrijven die kunnen helpen met het opzetten van een omvangrijk en circulair distributiecentrum voor voedselreststromen.

Tekst: Pieter van der Meulen

Instock staat aan de vooravond van een forse schaalsprong. Zeven jaar geleden  startten oprichters Selma, Merel, Bart en Freke met hulp van Albert Heijn, hun toenmalige werkgever, een pop-up restaurant waar onverkochte producten werden omgetoverd tot smakelijke gerechten. Nu, meerdere permanente restaurants, eigen biertjes, broden, kookboeken en een business-to-business marktplaats verder, is het tijd voor de volgende stap. Een grootschalig distributiecentrum, waar in 2024 vijf miljoen kilo voedsel wordt verwerkt.


‘Hoe breder onze coalitie, hoe meer voedsel we kunnen redden’

Shout-out
“Van verschillende kanten, zowel bedrijfsleven als overheid, bestaat al langere tijd de vraag naar een marktplaats waar op grote schaal voedselreststromen worden verzameld en een nieuwe bestemming kunnen vinden waardoor zij hun waarde behouden,” vertelt Selma Seddik. “We zoeken een pand van 3000 vierkante meter en hebben dankzij het netwerk Groene Groeiers oriënterende gesprekken gehad met onder meer Innovation Quarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Door onze uitdaging te delen op het matchmakingevent van de Groene Groeiers willen we ons netwerk van bedrijven die willen en kunnen bijdragen uitbreiden. Ik doe een shout-out naar telers, boeren, producenten en handelaren die voedselverspilling tegen willen gaan. InstockMarket is dé groothandel in geredde producten. Door een handige werkwijze maken we het zo eenvoudig mogelijk voor partijen om hun producten niet te verspillen. Het grootste gedeelte van de producten zijn perfect geschikt voor de horeca en food producenten. Zo’n twintig procent komt terecht bij goede doelen zoals de Voedselbanken en bij tien procent moeten we een andere oplossing zoeken iets lager op de ladder van Moerman in bijvoorbeeld voeding voor dieren, compostering of vergisting. We zoeken meer leveranciers en afnemers dan we nu al hebben en willen graag meer connecties leggen met goede doelen, afvalverwerkers, en wellicht ook veehouders om het ecosysteem zo circulair mogelijk te maken. Hoe breder onze circulaire coalitie, hoe meer voedsel we kunnen redden. Willen we de komende jaren de internationale klimaatdoelstellingen halen, zijn ambitieuze oplossingen voor voedselverspilling absoluut noodzakelijk.”

Denkfout
“Eigenlijk moeten we helemaal af van het stempel van reststromen. Eerst noemden we het afvalstromen, nu reststromen, maar het zijn gewoon stromen. Net zoveel waarde, met net zoveel liefde en aandacht geproduceerd en met veel nuttige toepassingen. De term reststromen doet afbreuk aan wat het daadwerkelijk is.” Edwin Kester is directeur Techniek en Innovatie bij Rainbow Kleinpak, dienstverlener op het gebied van verpakken, sorteren en logistiek voor de AGF-sector, gespecialiseerd in paprika’s. Hij ziet een fundamentele denkfout in de samenleving. “Wat wij definiëren als ‘goed voedsel’ is het echte probleem. Als ik zie wat afgekeurd wordt, slaat dat nergens op. Daar moeten we met z’n allen op een andere manier naar kijken. Ik zie wel verandering ontstaan. Eerder zijn wij, ook via het netwerk Groene Groeiers, in contact gekomen met Bonda, producent van veevoeder.”


‘Ik had geen idee dat ons product buitengewoon geschikt is voor veevoer’

“Simpelweg vragen om hulp, dat heeft voor ons ontzettend veel deuren geopend. Nadat wij open hebben aangegeven dat wij problemen hadden met het verwerken van onze ‘reststromen’, hebben allerlei bedrijven zich gemeld en hebben we een groot deel kunnen onderbrengen. Ik had geen idee dat ons product buitengewoon geschikt is voor veevoer. Ik wil graag bijdragen aan verdere bewustwording en mijn ervaring delen. Daarom ben ik aangehaakt bij de uitdaging van Instock. Een circulair distributiecentrum opzetten op deze schaal betekent een enorm belangrijke stap. Ik kan niet eigenhandig mensen veranderen, laat staan de samenleving als geheel, maar met een grote groep bewuste bedrijven kunnen we een nieuwe slag slaan in de strijd tegen voedselverspilling.”

 

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.