Duurzaam gefilmd | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaam gefilmd

De Nederlandse filmwereld moet alle zeilen bijzetten om financieel het hoofd boven water te houden. Dat helpt niet erg bij het duurzaam innoveren van deze sector. Terwijl er volop mogelijkheden zijn, die bovendien geld kunnen besparen. Green Film Making, een project gesteund door het Nederlandse Filmfonds, maakt producenten en regisseurs wegwijs.

Duurzaamheidsmanager Els Rientjes van Green Film Making heeft een lange ervaring als producent van speelfilms en televisieproducties. ‘Ik weet dus hoe hardnekkig dit wereldje vasthoudt aan oude gewoontes. Bij elke productie zie je weer nieuwe mensen, zodat het moeilijk is om iets op te bouwen en verduurzaming uitblijft. Je begint elke keer van voren af aan.’ De Nederlandse sector dreigt zo de aansluiting bij internationale ontwikkelingen te verliezen. ‘Amerikaanse producenten, die met veel meer geld werken, stellen gewoon eisen waaraan je moet voldoen.’

Toolkit

Kansen voor verduurzaming zijn er volgens Rientjes genoeg. ‘Energie, afvalbeheer, transport, belichting, catering en kostuums: in elk department, zoals dat in de filmwereld heet, zijn er mogelijkheden.’ Bijna alle duurzame alternatieven besparen geld, maar vragen van producenten om hun vertrouwde aanpak los te laten. Rientjes is bezig met een toolkit die de duurzame mogelijkheden van het hele filmproces op een rijtje zet en inspirerende praktijkvoorbeelden beschrijft. Een voorbeeld is het gebruik van groene stroom met de mobiele Green Battery.

Vraag aan de Helpdesk

Green Film Making is sinds kort lid van de Natural Captains. Om het initiatief zelf ook van een duurzame grondslag te voorzien en meer slagkracht te geven, wil Rientjes via de Helpdesk Natuurlijk Kapitaal laten onderzoeken wat de beleidsmatige ‘haakjes’ zijn waar het initiatief bij kan aansluiten, zoals natuurlijk kapitaal, circulaire economie en de communicatie naar burgers. Ook wil ze weten welke rol de toolkit hierin kan spelen en in hoeverre een vorm van certificeren en training kan bijdragen aan het vermarkten van het initiatief. Mogelijk zal de uiteindelijke strategie een combinatie worden van het aanboren van projectfinanciering voor de korte termijn en een verdienmodel voor de langere termijn. Het initiatief richt zich in eerste instantie op de filmsector, maar later misschien ook de publieke omroepen. Rientjes: ‘Mijn droom is dat de aftiteling van een film vermeldt dat hij duurzaam is geproduceerd.’

Het bericht Duurzaam gefilmd verscheen eerst op Natuurlijk Kapitaal.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.