Duurzame gewassen voor vegetarische producten | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzame gewassen voor vegetarische producten

‘Wij willen onze bijdrage aan natuurlijk kapitaal beter kunnen kwantificeren’, zegt Bertran Averink, hoofd R&D bij Vivera. ‘Het ene gewas scoort beter op water, het andere op biodiversiteit. Maar hoe reken je dat uit? Hoe maak je het tastbaar? Om daarover meer te leren hebben we ons aangesloten bij de Natural Captains.’

Vivera is een van de grootste producenten van vegetarische producten in Europa. Het bedrijf richt zich op eiwittransitie door het produceren van lekkere, verantwoorde vleesvervangers. Daar wil het alleen de beste grondstoffen voor gebruiken: natuurlijk, plantaardig en niet-genetisch gemodificeerd.

De juiste grondstoffen

Het meest gangbare eiwitrijke plantaardige gewas voor vleesvervangers is soja. Er zijn echter meer eiwitrijke gewassen geschikt voor menselijke consumptie. Zo gebruikt Vivera ook lupinemeel, gemaakt van de boonachtige zaden van de smalbladige lupine.

Maar onderlinge vergelijking blijft lastig, zegt Averink. ‘Je moet de besparing op grondstoffen op het ene product vergelijken met de schaarsheid van een grondstof bij een ander artikel. Dat is appels met peren vergelijken. Toch willen wij kiezen voor de juiste grondstoffen.’ Een voorbeeld van zo’n dilemma is al dan niet kiezen voor – sinds kort – in ons land geproduceerde soja. ‘Dat scheelt een hoop in transport. Maar je draagt bij aan de introductie van een plant die helemaal vreemd is in ons ecosysteem. Verstoor je dan niet meer dan dat je bijdraagt?’

Natuurlijk kapitaal meten

Het contact met andere koplopers in het Natural Captains-traject is belangrijk voor Vivera, zegt Averink. Zo is hij zeer te spreken over een eerdere bijeenkomst in Rotterdam waar een aantal partijen uit de vegetarische sector bijeen kwam. ‘Nederland heeft zo’n discussie gewoon nodig en het is goed om te zien dat ons project kan fungeren als springplank daarvoor.’ Leren van elkaar, zien hoe anderen het aanpakken. Ontdekken wat de voetangels en klemmen zijn. Uiteindelijk hoopt hij een tool te ontwikkelen, die zijn bedrijf in een vroeg stadium helpt met de keuze voor de juiste, en meest kansrijke gewassen. Met in de criteria nadrukkelijk ook aandacht voor biodiversiteit. ‘Een generiek instrument’, zegt Averink, ‘niet alleen voor ons. Dat moet helpen betere keuzes te maken, voor de beste techniek bij gewassen, en de verwerking daarvan.’

Het bericht Duurzame gewassen voor vegetarische producten verscheen eerst op Natuurlijk Kapitaal.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.