Ecodorp Boekel zoekt investeerders in natuurlijk kapitaal | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Ecodorp Boekel zoekt investeerders in natuurlijk kapitaal

Op een voormalige Brabantse akker verrijst langzaam maar zeker Ecodorp Boekel. Sinds april staan er tien tijdelijke woningen op het terrein, terwijl iets verderop een grote voedseltuin is aangelegd.

Het is nog een beetje behelpen, zegt initiatiefnemer Ad Vlems, ‘maar er wonen hier kampeerachtige mensen’. Die mentaliteit kwam goed van pas, toen er in de zomer 10 centimeter water op het terrein stond: ‘We wilden al wadi’s aanleggen, dus dat ging in één moeite door.’

Volgend jaar komen er dertig permanente huurwoningen in het dorp, gebouwd met biobased materialen: houtskelet met muren van kalkhennep en planken van aubergineresten en ander gebruik van natuurlijke materialen. Uiteindelijk zal Ecodorp volgens Vlems zelfs CO2-negatief zijn, dankzij de gebruikte bouwmaterialen en het aanbrengen van humus op de oorspronkelijke schrale grond voor de moestuin.

Huiver

Een knelpuntje is nog de financiering. Banken durven hun handen niet aan het project te branden. ‘Triodos schuift onze aanvraag steeds naar een andere afdeling. Hij past nergens.’ De reden voor de huiver is dat er huur- in plaats van koopwoningen worden gebouwd, wat het ingewikkeld maakt het financiële risico te berekenen. Vlems: ‘Wij verwachten geen problemen, maar de bank is bang dat er ruzie uitbreekt en de helft van de bewoners opstapt. We hebben workshops conflicthantering en gemeenschapsvorming gevolgd, om die conflicten te voorkomen en soepel op te lossen als ze voorkomen. Maar een bank wil zekerheid.’ En áls een bank bereid is het risico te nemen, is de kans groot dat De Nederlandsche Bank, toezichthouder op hypotheken, er alsnog een stokje voor zou steken, denkt Vlems.

Bijen

Meer bouwprojecten die natuurlijk kapitaal integreren in het project hebben moeite met de financiering. Het is namelijk moeilijk in geld uit te drukken. Vlems: ‘Wat is het waard dat we regenwater opvangen, filteren en gebruiken? En als je die waarde weet, wie gaat dan betalen? Ook van de biobased materialen die we gebruiken is de waarde moeilijk vast te stellen. Hoe vergelijk je een plank van aubergineresten met de waarde van compostering van die resten? In onze voedseltuin staan honderd verschillende gewassen. Goed voor bijen en de biodiversiteit, maar hoe koppel je daar een waarde aan?’ Vlems hoopt dat particuliere investeerders bereid zijn geld in het ecodorp te steken als hij kan aantonen welke maatschappelijke waarde het dorp creëert.

Expertsessie

De case van het Ecodorp Boekel wordt besproken op 24 oktober, tijdens de expertsessie Financiering en Natuurlijk Kapitaal, georganiseerd door Platform BEE. De vraag die daarbij centraal staat is hoe bedrijven en financiële instellingen beter kunnen samenwerken op het vlak van natuurlijk kapitaal, rekening houdend met de kansen en risico’s die zich rond dit thema voordoen.

Het bericht Ecodorp Boekel zoekt investeerders in natuurlijk kapitaal verscheen eerst op Natuurlijk Kapitaal.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.