Een duurzaam regeerakkoord? Daar teken ik voor. | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Een duurzaam regeerakkoord? Daar teken ik voor.

Groene Groeiers willen een bijdragen leveren aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de United Nations. Door een profiel in deze community te openen kun je zien aan welke SDG’s een ondernemer bijdraagt. Het is nu ook mogelijk te tekenen voor een oproep voor een duurzaam regeerakkoord, waarin de SDG’s voorkomen.

Op 17 maart vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats, waarbij gekozen wordt hoe Nederland er de komende vier jaar uit gaat zien. Het zijn beslissende tijden waarin de planeet onder druk staat. Denk aan de klimaatcrisis, de afnemende biodiversiteit, de groeiende ongelijkheid en een pandemie waarvan het einde nog niet in zicht is.

Als deze thema's de komende tijd niet aangepakt worden, zullen ze ons nog veel langer achtervolgen. Daarom is het komende regeerakkoord zo belangrijk. De hulp die het kabinet gevraagd wordt op het gebied van duurzaamheid is meer dan groen alleen. Uiteraard is er klimaatactie en natuurherstel nodig. Maar duurzaamheid betekent ook gelijke kansen, innovatie en kwalitatieve banen.

Politiek mag niet achterblijven
De transitie naar meer duurzaamheid is al volop bezig. Overal in Nederland zijn Groene Groeiers aan het experimenteren en innoveren. Als de overheid een handje helpt, kan deze trend zich doorzetten en kunnen ze samen optellen tot iets revolutionairs.

Met de campagne #DuurzaamRegeerakkoord wil SDG Nederland deze energie én bezorgdheden bundelen in een gezamenlijke oproep aan het nieuwe kabinet. Het doel is om de politiek mee op snelheid te krijgen.

Het manifest waar deze campagne op is gebaseerd, definieert duurzaamheid aan de hand van de zeventien duurzaamheidsdoelen (SDG's of Sustainable Development Goals). De SDG’s zijn in 2015 afgesproken door de 193 VN-landen, waaronder Nederland. Maar ons land heeft deze doelen nooit omgezet in een nationaal actieplan.

Manifest met drie centrale vragen
Concreet vraagt het manifest het nieuwe kabinet drie dingen: (1) maak een nationaal actieplan om de SDG’s te behalen; (2) zorg dat beleid en middelen hier consequent aan bijdragen; en (3) laat burgers, jongeren en organisaties hierover meedenken.

Zowel burgers als organisaties kunnen het manifest ondertekenen. Met deze steun stapt SDG Nederland na 17 maart naar de partijen die aan zet zijn. Hoe langer de lijst van ondertekenaars, hoe sterker de boodschap: het komende regeerakkoord moet duurzaam zijn.

SDG Nederland is een stichting die burgers en organisaties informeert, activeert en verbindt rond de duurzaamheidsdoelen. Zij faciliteren een groot netwerk van maatschappelijke organisaties, jongerengroepen, gemeenten, financiële instellingen, onderwijs-en kennisinstellingen en bewonersinitiatieven.

Het manifest ondertekenen? Zie deze link. Meer info? Stuur een e-mail naar contact@duurzaamregeerakkoord.nl.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.