Elestor uit Arnhem winnaar publieksprijs KVK Innovatie Top 100 | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Elestor uit Arnhem winnaar publieksprijs KVK Innovatie Top 100

In de energietransitie naar een 100% duurzame elektriciteitsvoorziening is goedkope opslag van elektriciteit de ontbrekende schakel. Daar heeft groene groeier Elestor een oplossing voor ontwikkeld en gepatenteerd: de waterstofbromide flowbatterij. Hiermee kan elektriciteit tegen extreem lage kosten per kilowattuur worden opgeslagen in stationaire, grootschalige toepassingen, zoals bijvoorbeeld wind- en zonneparken. Elestor veroverde op 21 januari de publieksprijs van de KVK Innovatie Top 100 en ontving de plaquette van innovator Ruud Koornstra.

De lage opslagkosten zijn van belang omdat die het verdienmodel bepalen. Elestor bereikt dit onder andere door te kiezen voor broom als actief materiaal. Dit chemische element is wereldwijd in astronomische hoeveelheden beschikbaar. Omdat het uit zeewater wordt gewonnen, kan geen enkele partij de aanvoer domineren, zoals wel bij lithium en kobalt het geval is.

Volledig omkeerbaar
Het ‘flow batterij’ principe komt van NASA, dat deze technologie in de jaren zestig wilde gebruiken voor energievoorziening op de maan. De chemische reacties voor laden en ontladen in dit systeem zijn 100 procent omkeerbaar. Zelfs na tienduizend keer laden en ontladen bevat het systeem nog exact evenveel waterstof en broom. Elestor won al diverse prijzen voor deze innovatie, waaronder de Jan Terlouw Ambition Award en de Europese IDTechEx Award voor 'Best Development within Energy Storage 2017'.

Meer lezen? Zie deze link.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.