Energietransitie? Het Paradijs op aarde begint in Nederland | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Energietransitie? Het Paradijs op aarde begint in Nederland

Met een 1,5 uur durende documentaire die vanaf vrijdag 23 april is te zien, met de titel ˋHet paradijs op aarde begint in Nederland' wil de nationale energiecommissaris Ruud Koornstra Nederland overtuigen van de haalbaarheid van de energietransitie. Om dit lonkend perspectief kracht bij te zetten reisde hij samen met zijn dochter Roos (als cameravrouw en regisseur) door Nederland en sprak de afgelopen maanden met een keur aan ondernemers, wetenschappers en bestuurders. 

Stel je voor het is 2030 en we leven inmiddels, doordat we de zaken slim hebben aangepakt, in een wereld zonder schaarste. Energie, vervoer, gezonde voeding. En door een circulaire aanpak is er nergens meer een tekort aan. Een droom? Zeker niet volgens Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en de nationale energiecommissaris. In een tijd waarin rampen en crises de waan van de dag bepalen, is het misschien een beetje moeilijk voor te stellen. Maar volgens Koornstra is het écht waar: het paradijs op aarde – een radicaal andere wereld zonder schaarste en power-to-the-people – ligt binnen handbereik. 

De prijs van schone energie, zoals zonne- en windenergie, duikt al jaren met een enorme rotgang omlaag. Steeds beter weten we deze praktisch oneindige bronnen van energie op te vangen en door te zetten naar onze samenlevingen. Tegelijkertijd weten we onze huidige industrie steeds zuiniger in te richten. Dat is ook niet zo moeilijk, want de fabrieken van vandaag werken nog steeds veelal met technieken die werden ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog; toen duurzaamheid nog geen issue was. De energiebesparingen die nu doorgevoerd kunnen worden zijn daarom enorm. Als laatste belangrijk onderdeel van deze duurzame energietransitie is het slim opslaan en distribueren van energie volgens het zogenoemd Internet der Energie.

Zodra deze drie trends samenkomen – het slimmer opwekken en het slimmer besparen van energie en het verstandig opslaan en distribueren– zal energie bijna gratis worden, zegt Koornstra. 'We gaan toe naar een overvloed. Je hebt wel een systeem nodig om die energie te vangen en te verwerken, maar in een circulaire wereld wordt dat steeds goedkoper, afgezet tegen een oneindige bron aan energie. Die kosten worden verwaarloosbaar.’

 'Wij zijn de vernieuwers van de wereld,' zegt Koornstra. 'Ons koude kikkerlandje heeft bij uitstek alles wat er nodig is voor een totale systeemverandering: geld, kennis, technologie, onze geografische ligging. Ook in de energietransitie zijn er vernieuwers genoeg. De eerste elektrische auto kwam gewoon uit Lochem. Koornstra zelf introduceerde wereldwijd de LED-lamp in 2006.

De film is vanaf vrijdag 23 april aanstaande voor iedereen te zien op YouTube. Om deze energietransitie te versnellen is er inmiddels een mission control centrum gebouwd waarvandaan de komende jaren alle vernieuwingen kunnen worden begeleid. Dit is ook vanaf 23 april via www.MissionControl.Energy voor iedereen te volgen. 

Link naar de film 

 

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.