€ 64 miljoen voor IQCapital bij fondsuitbreiding InnovationQuarter | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

€ 64 miljoen voor IQCapital bij fondsuitbreiding InnovationQuarter

Het eigen fonds van InnovationQuarter – IQCapital – wordt uitgebreid met € 63,6 miljoen tot een totale omvang van € 140 miljoen. Daarmee krijgt IQCapital fors meer armslag om innovatieve Zuid-Hollandse groene groeiers versneld naar een volgende fase te laten groeien, vroeg te investeren in deeptech- en hightechproposities en om het investeringsklimaat verder te versterken. Het extra fondsvermogen komt vanuit het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en de bestaande aandeelhouders van InnovationQuarter.

InnovationQuarter is met afstand de meest actieve investeerder van Zuid-Holland. Het eigen fonds IQCapital heeft sinds de start in 2014 ruim 90 investeringen gedaan in meer dan 50 bedrijven. In totaal werd tot op heden ruim €70 miljoen geïnvesteerd in deze bedrijven. Het meeste kapitaal werd geïnvesteerd in de sectoren Life Sciences (33%), Digital Technology (24%) en Hightech (20%). Daarnaast wordt er geïnvesteerd in andere sterke sectoren in Zuid-Holland: Energie, Circulair, Aerospace, Maritiem, Horticulture en Cybersecurity.

Elke euro levert drie tot vier euro cofinanciering op
IQCapital staat onder andere bekend om het grote netwerk van co-investeerders dat het aan zich weet te binden. Elke euro die InnovationQuarter investeert, levert een extra 3 tot 4 euro op van co-investeerders. Zo investeerden ruim 80 verschillende co-investeerders inmiddels ongeveer € 230 miljoen in de portfoliobedrijven van IQCapital. Het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, in Nederland en de wereld, kan niet zonder investeringen in baanbrekende technologieën. Zo werden er, dankzij investeringen van InnovationQuarter, al een miljoen plastic verpakkingen bespaard.

Innovatie vergt geld, geduld en samenwerking
“Baanbrekende technologieën leveren de oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen. Die technologieën vergen geld, geduld en samenwerking. En precies dat kunnen wij vanuit InnovationQuarter bieden,” zegt Liduina Hammer, hoofd Investeren bij InnovationQuarter. “Met dit extra fondsvermogen kunnen we onder andere meer scale-ups en startups naar een volgende fase helpen en nog meer in deeptech- en hightechproposities investeren. Dat doen we niet alleen, maar samen met onze bedrijven, co-investeerders en aandeelhouders. Want impact maken doe je samen.” 

“We hebben de afgelopen jaren, samen met onze partners, zorgvuldig gebouwd aan een succesvol ecosysteem voor innovatieve ondernemers in Zuid-Holland,” aldus gedeputeerde Meindert Stolk. “Daarmee kunnen we het verschil maken bij grote vraagstukken als de energietransitie, circulaire economie en digitalisering. Door als provincie bijna € 15 miljoen extra bij te dragen aan IQCapital maken we dit mede mogelijk.”

€ 150 mln. voor het landelijke netwerk van ROM’s
De fondsuitbreiding komt voort uit de aankondiging van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, vorig jaar september, om het fondsvermogen van de regionale ontwikkelingsmaatschappijen in Nederland te versterken met € 150 mln., onder voorwaarde van gelijke inleg door de medeaandeelhouders. InnovationQuarter heeft een brede aandeelhoudersbasis: het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie Zuid-Holland, de gemeentes Den Haag, Rotterdam, Delft, Leiden, Zoetermeer, Drechtsteden en Westland, TU Delft, Universiteit Leiden, LUMC, Erasmus MC en HEID (Holdingfonds Economische Investeringen Den Haag).

De € 63,6 miljoen fondsuitbreiding (€ 31,8 vanuit EZK en € 31,8 vanuit de andere aandeelhouders van InnovationQuarter) is het proportioneel aandeel voor Zuid-Holland op basis van het bruto regionaal product.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.