Groene Groeiers zetten grote stappen naar circulaire economie | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene Groeiers zetten grote stappen naar circulaire economie

Voor het circulair maken van voedsel- en plasticketens zijn op 4 februari ruim tien vervolgafspraken gemaakt tussen groene groeiers aan de versnellingstafels in de Week van de Circulaire Economie. Tot  de verbeelding spreekt dat KLM en Obbotec willen verkennen of het cateringsafval van de luchtvaartmaatschappij omgezet kan worden in kerosine. Ook Instock en de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter starten een verkenning naar de haalbaarheid van een distributiecentrum voor overtollig voedsel. Bijna tachtig deelnemers hebben ingelogd voor de online matchmakingbijeenkomst van het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers.

Door: Annemarie van Oorschot
 

Drie uitdagingen staan op 4 februari centraal:
Niet ingelogd? Klik hier voor de uitdagingen.

 1. Mixed afvalstromen gezocht voor verwaarding.
  Uitdager: Wouter Leefers van Obbotec
 2. Ontwikkeling circulair distributiecentrum voor voedselreststromen
  Uitdager: Selma Seddik van Instock Market
 3. Extra afzetmarkten voor recyclaat
  Ton van der Giessen van Kunststof Recycling Van Werven

In december en januari heeft het team van het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers in samenwerking met het bureau Schuttelaar & Partners innovatieve ondernemers gezocht die deze uitdagingen willen aangaan. Zij schuiven in de Week van de Circulaire Economie aan aan een van de drie versnellingstafels, met als doel de haalbaarheid van circulaire business cases te verkennen. Elke tafel telt gemiddeld tien ondernemers. Ook doen vertegenwoordigers van provincies en ontwikkelingsmaatschappijen mee om te kijken of zij kunnen steunen met subsidies of ander beleid. Hieronder tref je de belangrijkste vervolgafspraken aan.

Matchmaking gemist? Je kunt nog meedoen!
Heb je de bijeenkomst op 4 februari gemist en ben je ondernemer met een oplossing voor bovengenoemde uitdagingen, meld je dan aan als groene groeier op www.groenegroeiers.nl. Zoek de op jouw business afgestemde uitdaging en druk op de knop ‘Ik wil participeren’. De uitdager krijgt dan een berichtje met jouw gegevens. In de besloten community staan de contactgegevens van alle uitdagers en oplossers. 

Terugkijken
De plenaire gedeelten van de matchmakingbijeenkomst kun je hier terugkijken.
Hierin lichten Wouter Leefers, Selma Seddik en Ton van der Giessen hun uitdaging toe.
De moderators Jolanda van Schaick, Karel van den Brink en Casper Zulim de Swarte vertellen over de vervolgafspraken. Voorzitter Yousef Yousef van de Groene Groeiers modereert de gehele bijeenkomst en bespreekt de resultaten van de poll over de vraag wat nodig is om een circulaire economie in Nederland te realiseren.

Vervolgafspraken Obbotec

 1. Obbotec en KLM gaan verkennen of ze het afval van KCS (KLM Catering Services) kunnen omzetten in brandstof voor vliegtuigen. Het volume afval van KCS bedraagt 9 miljoen kilo per jaar en kan daarmee bijna 1 volledige Hydrocat als zelfstandige unit vullen. Ze willen een pilot starten.

 2. Obbotec en Renewi zullen hun samenwerking intensiveren zodat een extra volume on-recyclebaar afval omgezet kan worden in brandstof.

 3. De afvalstromen van Netafim  (irrigatieproducten) en OneCircle (containers) zullen worden geanalyseerd om te kijken of ze in aanmerking komen voor de verwerkingstechnologie van Obbotec. Deze stromen zijn wat kleiner, Renewi bood aan als hub te dienen voor scheiding en verdeling.

 4. Het ministerie van Justitie is op zoek naar oplossingen naar de afvalstroom van hun gevangenissen. Obbotec, Renewi en het ministerie gaan een verkennend gesprek aan.

Vervolgafspraken tafel met InstockMarket 

 1. Instock en Rainbow Kleinpak (verpakt groenten en fruit)  gaan praten over de verwerking van grote reststromen paprika. Voor Rainbow is deze reststroom in de afgelopen twee jaar een inkomstenbron geworden. Zeker nu InstockMarket verwacht grotere stromen aan te kunnen, is de samenwerking een reële optie.

 2. Instock en Intelligent Food plannen een vervolggesprek. Intelligent Food is een coöperatie die reststromen van bakkerijen en visrokerijen verwerkt tot producten voor de horeca. Mogelijk kunnen producten van Intelligent Food ook in online schappen bij Instock.

 3. Instock en Hof Catering gaan praten over het verwerken van de producten van InstockMarket in frozen soepen en sauzen.

 4. Intelligent Food stuurt een voedselsamples naar Hof Catering om te kijken of het bedrijf aan Hof Catering kan gaan leveren.

 5. Voorafgaande aan de versnellingstafel hebben Instock en de Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij een gesprek gehad om te kijken over het voedseldistributiecentrum in Zuid-Holland gevestigd kan worden.

 6. Instock plant een vervolggesprek met ontwikkelingsmaatschappij Oost NV over een mogelijke vestiging in Gelderland. De provincie wil mogelijk mede-financieren.

Vervolgafspraken tafel met Van Werven
Van Werven zoekt afnemers voor het secundaire plastic van dit familiebedrijf. Door de lage olieprijs is virgin plastic erg goedkoop. Dit gegeven gecombineerd met de coronacrisis, waardoor bedrijven onder druk staan en elke bezuiniging meegenomen is, zorgt ervoor dat de vraag naar secundair plastic snel afneemt (op polypropyleen (PP) na; de vraag naar recycled PP loopt goed, maar plastic reststromen zijn mixed en bestaan uit tientallen soorten plastics). De getoonde luchtfoto van het bedrijfsterrein van Van Werven spreekt boekdelen: het staat vol hoge pallets met resterend gerecycled plastic. Onder de deelnemers aan de tafel zitten meer recycling bedrijven die dezelfde uitdagingen op de markt zien. Van Werven spreekt met Morssinkhof en Houweling Group af de keten sterker op te gaan tuigen en samen op zoek te gaan naar afzetmarkten.

Sommige deelnemers pleiten voor een apart ministerie voor Circulaire Economie en Klimaat, gezien de CO2-winst van circulaire ketens die vaak nog (te) weinig wordt gezien. Verder zijn er overheidsmaatregelen nodig om de verstoorde markt in het gareel te krijgen. Gedacht wordt onder andere aan normering op Europees niveau waarbij nieuwe producten verplicht voor een bepaald percentage uit recyclaat moeten bestaan. Maar ook de push kracht van de overheid als het gaat om duurzaam inkomen wordt benadrukt. Voorzitter Yousef Yousef van de Groene Groeiers zal de noodkreet en de beleidssuggesties inbrengen bij de belangenbehartigers van VNO-NCW en MKB Nederland.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.