‘Ondernemen moet radicaal anders’ | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Ondernemen moet radicaal anders’

Volgens Peter Bakker, voormalig topman van TNT en tegenwoordig voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development, leven we een in ‘compleet onduurzame wereld’. Maar hij ziet ook lichtpuntjes. Zoals het Den Haag Business Akkoord.

‘Een akkoord als dit kan alleen in Nederland. Deze vorm van samenwerking tussen bedrijven, ngo’s en de overheid vind je niet snel in een ander land. En het is precies wat we nodig hebben. Met het Natural Capital Protocol hebben we voor het eerst een gemeenschappelijke methodologie. En nu is er de community van bedrijven en organisaties die het in de praktijk gaan brengen.’

Peter Bakker steekt tijdens de afsluiting van de conferentie Natural Capital | Let’s talk business! de loftrompet over het Den Haag Business Akkoord – ‘al had de naam wat meer sexy gekund’ – dat ruim zeventig bedrijven de afgelopen week ondertekenden c.q. ondersteunden. Daarin beloven bedrijven aan de slag te gaan met natuurlijk kapitaal (zelf of door support te geven) en samenwerking te zoeken met andere bedrijven en organisaties.

Pensioenfondsen

Volgens Bakker is Nederland het eerste land waar alle belangrijke stakeholders een dergelijk akkoord sluiten. Al mist hij de pensioenfondsen onder de ondertekenaars. ‘Die moeten er morgen nog in. De wereld van natuurlijk kapitaal moeten we koppelen aan de financiële wereld.’ Het aantal bedrijven dat het akkoord heeft ondertekend noemt hij ‘aardig’, maar het moeten er volgens hem veel meer worden.

Bakker onderstreept dat de boodschap voor het bedrijfsleven geen gemakkelijke is. ‘Dit vergt namelijk geen bescheiden verandering, dit is een radicale systeemverandering. We moeten de manier waarop we ondernemen compleet veranderen. We hebben nieuwe business modellen en nieuwe technologieën nodig om de race naar de afgrond te stoppen.’

Lichtpuntjes

Bakker ontwaart naast het business akkoord meer lichtpuntjes. Zoals het ‘goede nieuws’ uit Parijs, waar een jaar geleden het nieuwe klimaatakkoord werd gesloten. ‘Ik kan niet genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat we ver onder de 2 graden opwarming blijven.’

‘Accountants gaan de wereld redden’, herhaalt hij nog eens zijn fameuze uitspraak van drie jaar geleden. Door verandering in de verslagleggingsregels maken bedrijven niet alleen duidelijk hoeveel geld zij hebben verdiend, maar ook hóe zij dat hebben gedaan. Met oog voor de impact op mens en natuur. Bakker wijst daarbij op het belang van de Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Half december komt deze stuurgroep onder leiding van Michael Bloomberg met nieuwe regels voor de wijze waarop bedrijven aan investeerders, verzekeraars en andere belanghebbenden moeten rapporteren over de klimaatrisico’s die zij in hun bedrijfsvoering lopen.

Het bericht ‘Ondernemen moet radicaal anders’ verscheen eerst op Natuurlijk Kapitaal.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.