Tony’s Chocolonely wil footprint verkleinen | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Tony’s Chocolonely wil footprint verkleinen

Waar in de cacaoketen kunnen we het grootste positieve effect bereiken op het natuurlijk kapitaal? Die vraag laat Tony’s Chocolonely onderzoeken door adviesbureau Plansup. Naast Tony’s willen nog negen Natural Captains weten wat de effecten zijn van hun productie op de natuur.

Tony’s Chocolonely is een bedrijf met een visie: 100 procent slaafvrije chocolade. Niet alleen de eigen chocolade, maar alle chocolade wereldwijd. Dat doet Tony’s door ’t goede voorbeeld te geven en door de industrie, de politiek en consumenten in beweging te brengen om te veranderen. ‘Ons milieubeleid is dienend aan onze missie’, zegt Arjen Boekhold, ketenregisseur bij het bedrijf. ‘Want op ’t moment dat cacaoplantages verloren gaan vanwege bodemdegradatie, heeft de cacaoboer een lager inkomen en neemt de kans op kinderarbeid of gedwongen arbeid toe. Je kunt het zien als een randvoorwaarde voor het mogelijk maken van onze missie.’

Positieve milieubijdrage

Over twee tot drie jaar moet het eten van een Tony’s reep een positieve bijdrage leveren aan de milieufootprint. Boekhold: ‘Met andere woorden: dan draagt het eten van een Tony’s reep niet alleen bij aan de strijd tegen slavernij maar ook aan een beter milieu.’ Plansup, gespecialiseerd in landgebruik en biodiversiteit, onderzoekt waar in de keten de drukfactoren zitten om dat te bereiken. De hele keten – van het verbouwen van cacao tot en met het transport van de repen naar winkels – wordt onder de loep genomen. Boekhold: ‘We doen dit om meer kennis op te bouwen over onszelf en willen dit ook graag met anderen delen’. Het onderzoek moet klaar zijn voor de Natuurlijk Kapitaal conferentie van 23-25 november.

Gezonde ecosystemen

Los hiervan werkt Tony’s Chocolonely via de organisatie Justdiggit aan zogeheten hydrologische corridors in diverse regio’s in Afrika, zodat die zich kunnen ontwikkelen tot gezonde ecosystemen. Het plan is dat dit vanaf 2017/2018 ook in cacaoregio’s zal plaatsvinden. Justdiggit herstelt gedegradeerde gebieden in de tropen door regenwater vast te houden in greppels, zodat de vegetatie zich stap voor stap kan herstellen. Dat leidt tot extra regenval, meer biodiversiteit en op den duur tot een ecosysteem dat minder te duchten heeft van klimaatverandering.

Hoewel bij de boeren die aan Tony’s leveren geen illegale ontbossing plaatsvindt, gebeurt dit in de sector nog erg veel. De vergroening van de cacaogebieden moet ervoor zorgen dat cacaoboeren zich niet langer genoodzaakt zien steeds nieuw land te ontginnen door bossen te rooien. Ook kunnen zij meer inkomsten met hun cacaoteelt genereren, bijvoorbeeld door het toepassen van betere snoeitechnieken. Ook dat is een bijdrage aan het uitbannen van  kinderarbeid en slavernij.

Het bericht Tony’s Chocolonely wil footprint verkleinen verscheen eerst op Natuurlijk Kapitaal.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.