Tool: Verduurzaam je bedrijf in 15 minuten | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Tool: Verduurzaam je bedrijf in 15 minuten

“De vraag is niet meer óf je verduurzaamt, maar hoe, met wie en wanneer” aldus Rob van Tulder, professor Business-Society Management bij Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Bij de meeste bedrijven in Nederland staat duurzaamheid op de kaart en er zijn intenties genoeg. Om deze intenties waar te maken heeft RSM samen met DuurzaamBedrijfsleven de Better Business Scan ontwikkeld waarmee elk bedrijf gratis en binnen 15 minuten een maatwerk rapport krijgt. Dit rapport biedt inzicht in de status van de duurzaamheidsstrategie en het geeft aan welke vervolgstappen het bedrijf moet nemen om verder te verduurzamen.

Doe hier de scan

De scan genereert direct na het invullen van de online vragenlijst een rapport met daarin concrete tips om de specifieke uitdagingen – die voor iedereen weer anders zijn - aan te gaan. Het rapport toont ook de kloof tussen ambitie en realisatie van het betreffende bedrijf en geeft antwoord op daarmee samenhangende operationele, praktische en strategische vragen. 
Huidige managementtools zijn vooral kwantitatief en meten bijvoorbeeld CO2-reductie of de vermindering van plastic. De Better Business Scan brengt juist in kaart welke organisatorische aanpassingen nodig zijn. Deze inzichten kunnen aantoonbaar tot blijvende veranderingen leiden omdat bedrijven met deze inzichten verduurzaming om kunnen zetten in strategische en operationele stappen. 

De scan voor medewerkers en CEO’s 
Motivatie van medewerkers is één van de belangrijkste elementen om een duurzaamheidsstrategie te laten slagen. Als medewerkers anders denken over de onderneming dan de CEO dan heeft dat consequenties voor het succes van de duurzaamheidsstrategie. Juist omdat de medewerker een belangrijke rol speelt in de duurzaamheidstransitie is de scan ontwikkeld om op elk niveau ingevuld te kunnen worden. Door meerdere mensen in een bedrijf de scan te laten invullen, wordt zichtbaar hoe medewerkers van verschillende niveaus en afdelingen over de duurzaamheidsstrategie denken om deze dan vervolgens op één lijn te kunnen brengen.

De resultaten van de scan zijn persoonlijk en worden vertrouwelijk behandeld. Uiteindelijk willen de onderzoekers ook de individuele inzichten vertalen naar adviezen op branche niveau en ook voor Nederland als totaal. Zo kunnen individuele inzichten uit de Better Business Scan de transitie naar een duurzame economie in heel Nederland versnellen. De scan zal in de toekomst ook in het Engels beschikbaar komen.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.