Tool: Verkenning naar een Versnellingsprogramma Verduurzaming Bedrijventerreinen | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Tool: Verkenning naar een Versnellingsprogramma Verduurzaming Bedrijventerreinen

Om de verduurzaming van bedrijventerreinen te versnellen is door TNO, Transitiemakers en Stichting CLOK de laatste maanden gewerkt aan de verkenning voor een landelijk ‘Versnellingsprogramma voor verduurzaming bedrijventerreinen’. In dit versnellingsprogramma werken publieke en private partijen samen om bedrijventerreinen te enthousiasmeren en te faciliteren in het realiseren van de verduurzaming van het bedrijventerrein en de daarop gevestigde bedrijven.

Het versnellingsprogramma draait om de stakeholders van de verduurzaming op bedrijventerreinen. Ruim 50 lokale en regionale partijen hebben bijgedragen aan de verkenning. Zowel private als publieke organisaties hebben hun wensen, behoeften en problemen kenbaar gemaakt, maar ook wat zij willen bijdragen aan de verduurzaming van bedrijventerreinen.

Onder andere provincies en gemeenten, bedrijvencollectieven en belangenorganisaties, omgevingsdiensten en regionale ontwikkelingsmaatschappijen juichen de komst van een landelijk versnellingsprogramma toe. Met energiebesparing op bedrijventerreinen kan jaarlijks minimaal 0,9 Megaton CO2 worden bespaard op aardgasverbruik en 1,7 Megaton CO2 besparing in combinatie met aardgasvrij maken (bron: CBS). Dat levert een substantiële bijdrage aan de klimaatdoelstelling in de utiliteitsbouw, zelfs als het programma gedeeltelijk succesvol is in de uiteindelijk gerealiseerde besparing.

Deelnemen aan het versnellingsprogramma? Partijen die betrokken zijn bij de verduurzaming van bedrijventerreinen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar Jeroen Bosma (j.bosma@clok.nl) of Ruben Schutte (ruben@transitiemakers.nl).

Meer lezen? Zie deze link.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.