Waarom Hydraloop alleen in Nederland niet van de grond komt | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom Hydraloop alleen in Nederland niet van de grond komt

Een vreemd artikel in de Drinkwaterregeling maakt dat deze duurzame ondernemer overal ter wereld op grote schaal water kan zuiveren. Behalve in Nederland.

Gelukkig heeft Sabine Stuiver op de balletacademie leren doorzetten. En ze is ook een tijdje dakloos geweest, dus ze weet hoe ze bij nul moet beginnen en op moet krabbelen. Kind van ouders met een eigen bedrijf, dus hard werken kent ze. Plus, ze heeft al eens een eigen bedrijf gehad met 35 man in dienst. Want nu staat ze voor de uitdaging van haar leven: vanuit het niks een multinational opbouwen. En het moeilijkste land? Nederland.

Water zuiveren met Hydraloop
De Hydraloop, een hip vormgegeven apparaat dat douche-, bad- en wasmachinewater zuivert om het opnieuw te gebruiken voor de wc en de wasmachine, dringt het waterverbruik van een huishouden met bijna de helft terug. Aanvankelijk was het het project van Stuiver’s man, maar in 2017 ging ze met hem mee naar hun eerste internationale beurs. De belangstelling was overweldigend. ‘Sindsdien zijn we samen non-stop aan het werk geweest.’

Nederland veroveren... onmogelijk
Op veel plekken in de wereld voelen ze al hoe nijpend het tekort aan water is. Water is bijna overal duur; recyclen aantrekkelijk. Hydraloop richt zich meteen op de internationale markt. Het bedrijf is gecertificeerd voor Europa en binnenkort ook voor de Amerikaanse markt. Een heidens karwei: elke certificering duurt lang en is kostbaar. Het is een spannend traject en Stuiver heeft er wel wakker van gelegen. Toch is het verhaal van Hydraloop meer een successtory... Nou ja, totdat Stuiver in Nederland de ‘cascade’ versie van de Hydraloop aan de man wil brengen.

Drinkwaterregeling staat in de weg
In kantoren, studentenflats of bedrijven kun je flink besparen door op grotere schaal water te recyclen. De belangstelling is er. Voetbalverenigingen willen graag al dat douchewater opvangen en hergebruiken voor de wc, de wasmachines en de sportvelden. Alleen… dat mag niet. ‘Een artikel in de Drinkwaterregeling verbiedt het.

Huishoudens: ja. Bedrijven: nee. En het is nog gekker: wc’s doorspoelen mag wel met hemelwater, niet met water uit de douche. Onze waterzuivering werkt zo goed, het water is veilig. Doet het voetbalteam collectief een ferme plas onder de douche? Geen probleem. Zuiveren we er allemaal uit.’

Hoe nu verder? Een tijdelijke uitzondering op het Drinkwaterbesluit zou helpen, maar op de lange termijn moet de wet worden aangepast. Dat kost tijd. ‘Het is heel frustrerend. We zitten hier in Leeuwarden op de Watercampus en iedereen heeft het over ‘Nederland, waterland’. Dit moet toch opgelost kunnen worden?’

Verbeter de wereld, begin een bedrijf
Veel ondernemers doen hun best om natuur en milieu zoveel mogelijk te ontlasten. Groene Groeiers gaan een stapje verder. Zij willen met hun product of dienst een bijdrage leveren aan een betere, leefbare wereld. Maar ondernemen buiten de gebaande paden valt niet altijd mee. Het netwerk Groene Groeiers levert steun en kennis om hen verder te helpen. Ook Groene Groeier worden? Sluit je hier aan.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.