Yousef: ‘Groene groeiers zijn net gladiatoren’ | VNO NCW Groene Groeiers Overslaan en naar de inhoud gaan

Yousef: ‘Groene groeiers zijn net gladiatoren’

Op dinsdag 20 april is het kennisnetwerk van de provincie Zuid-Holland gelanceerd. Doel van het netwerk is het delen van kennis tussen gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen op het gebied van digitalisering, circulaire economie en accountmanagement. Voor elk van de thema’s wordt een cursus ontwikkeld.

Door: Annemarie van Oorschot

In de cursus circulaire economie zal de vraag ‘hoe krijg je productieketens circulair’ centraal staan. Yousef Yousef, voorzitter van het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers, geeft tijdens de kick off van het kennisnetwerk een inleiding op dit thema. Hij ziet het opschalen van jonge bedrijven met een innovatief circulair product, proces of dienst als voorwaarde voor de ontwikkeling naar een circulaire economie. Bij dit opschalen lopen deze zogenaamde start ups tegen 6 belemmeringen aan:

  1. Een start up heeft een onbekend gezicht, een onbekend bedrijf en een onbekende technologie. Hij is geen Bill Gates, heeft geen bedrijf zoals Shell of een product zoals diesel. Dan is het heel moeilijk om bij een klant geloofwaardig over te komen.    
  2. In 80 procent van de gevallen moet een start up in de circulaire economie hardware ontwikkelen. Dat kost veel geld. Het gemak waarmee IT-bedrijven scalen is voor een groene groeier niet weggelegd. “Kijk maar hoe Musk in de problemen is gekomen met het opschalen van de productiecapaciteit van zijn Tesla’s.”
  3. De traditionele financiële instellingen, zoals banken, zijn niet happig op het geven van leningen. Vanwege de hardware gaat het om grote bedragen. En de aanvrager is onbekend. Die twee samen zorgen ervoor dat de bank het risico te groot vindt.
  4. Wet- en regelgeving kan nieuwe circulaire ontwikkelingen in de weg staan.
  5. Nobody get fired by buying an IBM.
    Of tewel: de inkopers van een organisatie nemen geen risico. Een gemeenteambtenaar koopt geen circulaire stoel als hij niet zeker is van de kwaliteit. Hij kiest voor de oude, vertrouwde stoelen.
  6. Gevestigde bedrijven hebben grip op de infrastructuur van de toeleveringen. Probeer als start up daar maar eens tussen te komen.  

Ambtenaren
Yousef spreekt zijn gehoor, waarvan zestig procent bij gemeenten werkt, toe: “Wat kunnen jullie ambtenaren voor jonge ondernemers betekenen? Drie dingen:
1. Ondernemers hebben geen subsidies nodig die 30, 50 procent van de investeringskosten dekken, maar leningen die 100 procent dekken. Laat ondernemers terugbetalen bij succes. Gratis geld is nooit goed. Dat leidt ook tot oneerlijke concurrentie.
2. Wees launching customer en sta fouten toe. Koop die circulaire stoel. Stinkt het gerecyclede leer, geef feedback en ruimte om fouten te herstellen. Wees referent en promoot het product, bijvoorbeeld op LinkedIn. Zo wordt de ondernemer en zijn bedrijf bekend.
3. Wees niet naïef over de lobby van de gevestigde bedrijven. Zij beschermen hun inkomen, dat is logisch. Zij komen met onderzoeken naar buiten waarin staat dat hun bewezen technologie de beste is of dat de nieuwe technologie niet werkt. Kijk daar doorheen.”

Nederland is fantastisch
Toch benadrukt Yousef dat er geen ander land ter wereld is dat zoveel voor ondernemers doet. “Het ambtenarenapparaat in Nederland is fantastisch!”  Hij drukt ondernemers op het hart niet de boze activist uit te hangen. “Je bent een ondernemer, ga niet met het vingertje naar de overheid wijzen. Neem wetten en regels als een feit. Staan ze je ontwikkeling in de weg zoek dan een andere markt op of heb geduld. Je kunt van de overheid niet verwachten dat zij voor elke nieuwe technologie snel nieuwe wetgeving maakt. Maar het belangrijkste is: focus je niet op je innovatie, maar dien je klant.”

Binnen het VNO-NCW netwerk Groene Groeiers helpen ondernemers elkaar meer ondernemer te worden. Yousef: “Van de tien ondernemers gaan er acht binnen vijf jaar dood, negen binnen tien jaar. Het zijn net Gladiatoren. Wij helpen in het netwerk de gevechten te winnen.”

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, duurzame innovaties en online evenementen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.