Unwastor: doorbraak recyclen plastic afval
Gemengd plastic afval is van alle reststromen misschien wel het moeilijkst te recyclen. Een nieuwe techniek kan voor een doorbraak zorgen. Groene groeier UPPACT gaat nog dit jaar een eerste productielijn openen in de Eemshaven. Eén van de mogelijke toeleveranciers is Bork Groep, een specialist in circulaire sloop van gebouwen.
Tekst: Hans Oerlemans
Directeur Jan Jaap Folmer van UPPACT en specialist circulariteit Koen Rooseboom van Bork Groep ontmoetten elkaar in de studio van New Business Radio. Ze waren 10 februari 2023 te gast in de 15e aflevering van de podcast Groene Groeiers met als thema recycling van sloopafval. Hier werd de kiem gelegd voor een kansrijke circulaire match.
Bork demonteert slooppanden met de intentie zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Dat lukt steeds beter met gesorteerd hout, metaal en sloopbeton. Maar voor hoogwaardig recyclen van gemengd en vervuild plastic bestaat nauwelijks een business case. Het is energie- en arbeidsintensief, zozeer dat nieuw plastic nog altijd goedkoper is dan het circulaire alternatief. Veel plastic afval verdwijnt nu in de vuilverbranding.
Haven Delfzijl
UPPACT introduceert een techniek – de Unwastor – waarmee hergebruik van veel meer plastic mogelijk wordt. Jan Jaap Folmer: “Onze installatie mengt door middel van frictie en hoge druk allerlei soorten plastics tot een consistente en homogene substantie. Het is een soort supermixer die alle soorten kunststoffen op microniveau kan mengen. Zachte en harde plastics gaan samen de machine in. Het ruwe materiaal hoeft niet eerst gesorteerd, gewassen of versnipperd te worden. Zelfs lichte vervuiling met organisch materiaal, textiel of papier is geen probleem.”
De Unwastor kent nóg een innovatie: van de nieuwe grondstof wordt direct een eindproduct gemaakt, zodat de plastic substantie niet later opnieuw verwarmd en gesmolten hoeft te worden. Het hele procedé vraagt circa 50% minder energie dan nu gangbare recycling-methoden. Een proefopstelling in de Eemshaven produceert op kleine schaal massieve bouwmaterialen zoals balken en planken. In de haven van Delfzijl werd onlangs nog een serie gordingen (balken) aangebracht van dit materiaal.
Hoge noorden
UPPACT verwacht binnenkort de financiering rond te krijgen voor een eerste demofabriek met een productielijn voor jaarlijks circa 4.000 ton afval. Onlangs is een huurovereenkomst getekend met Groningen Seaports voor een grote bedrijfshal in het Chemport Innovation Center in Delfzijl. Zo komt er een nieuw afzetkanaal voor plastic afval uit zeer diverse bronnen, van huishoudens, landbouw, visserij (oude netten) en ook de bouw. Daar komt groene groeier Bork Groep in beeld. Koen Rooseboom: “We zijn zeker geïnteresseerd. Uit slooppanden halen we een grote stroom plastic materialen waar moeilijk afzet voor te vinden is. Ook bij nieuwbouw blijft er afval over, denk aan sealplastic en ander verpakkingsmateriaal. Als bouwafval verwerkt kan worden tot nieuwe bouwmaterialen dan ben je pas echt circulair bezig. Jan Jaap houdt ons op de hoogte van de vorderingen. We zitten allebei in het noorden, de lijnen zijn kort. Circulaire oplossingen moet je dichtbij huis zoeken. Nu gaat afval nog de hele wereld over.”
Down Under
De baanbrekende techniek landt in Nederland in het hoge noorden, maar komt oorspronkelijk van down under. UPPACT is een joint-venture met PlasTech Recycling uit Australië. Na uitgebreid testen en valideren bouwt het bedrijf in Melbourne momenteel de eerste commerciële PlasTech Mixer Melter (PMM). De tweede grote machine komt later dit jaar naar Nederland.
Meer info:
Bork Groep
Zwartschaap 46
7934 PC Stuifzand (Drenthe)
info@borkgroep.nl
www.borkgroep.nl
0528 – 33 12 25
UPPACT, the UnWaste Company
Westlob 13,
9979XW Eemshaven
info@UPPACT.com
www.UPPACT.com
06 – 2121 5052