Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Haar geknipt als grondstof voor textiel

Human Material Loop biedt schaalbaar model voor kleding zonder voetafdruk

Textiel van mensenhaar? Het vergt enig omdenken, maar dan zie je al snel de potentie. Groene groeier Human Material Loop heeft een revolutionair alternatief voor de sterk vervuilende textielindustrie. “We gaan in 2025 de eerste batches stoffen produceren,” zegt medeoprichter Vincent van den Ende.

“Alles wat een mens van textiel verlangt, vind je terug bij haar. Het is sterk, vocht regulerend, thermisch en goed houdbaar. Bacteriën en schimmels hebben er geen vat op. Niemand is er allergisch voor. Al die eigenschappen zijn het resultaat van eeuwen evolutie. Een geweldig natuurproduct.”

Toch gaan wereldwijd vele miljoenen kilo’s geknipt haar naar de vuilstort en de verbrandingsovens. Ontwerper Zsofia Kollar begon drie jaar geleden onderzoek naar mensenhaar als grondstof voor textiel. Met een team van engineers ontwikkelde ze op Chemelot Campus in Geleen een duurzaam procedé om van haar garen te maken. Het eerste experimentele kledingstuk was een trui. Samen met operationeel directeur Vincent van den Ende is Zsofia de drijvende kracht achter Human Material Loop.

Haar hergebruiken is meer dan een statement of eenmalig kunstproject. Jullie willen daadwerkelijk impact maken. Hoe schaalbaar is het concept?
“Stoffen en garen maken van mensenhaar is vergelijkbaar met de productie van schapenwol. De details verschillen uiteraard, maar met onze technologie is het goed mogelijk. We zijn in gesprek met wolfabrieken om een bestaande productielijn te gebruiken voor mensenhaar. In 2025 moeten de eerste batches leverbaar zijn.”

“De ecologische voetafdruk is minimaal. Voor mensenhaar hoef je geen schapen te laten grazen, geen katoen te planten en geen olie op te pompen. Dat voorkomt methaan- en CO₂-uitstoot, excessief watergebruik, microplastics in het milieu en al die andere kwalijke aspecten van de textielindustrie.”

Hoe kom je aan voldoende haar?
“Onze supplychain gaat er zo uitzien: kapsalons krijgen een speciale box om haar te verzamelen, We laten die regelmatig ophalen en omwisselen. Het haar wordt opgeslagen en gereed gemaakt voor de productie van textiel, bij voorkeur in een lokale fabriek. Van één kilo kun je ongeveer drie tot vijf meter stof maken. Alles moet binnen een cirkel van 200 kilometer gebeuren om de logistieke bewegingen te beperken.”

Grootste obstakel is misschien nog wel de mindset van potentiële gebruikers. Je moet ergens overheen stappen om kleding van andermans haar te dragen.
“Ja, dat snap ik. Maar zodra je onze prototypes in handen hebt, is de associatie met mensenhaar weg. Het voelt als een lekkere zachte stof. Bij wollen truien denkt niemand nog aan een schaap. En bij acryl sokken niet aan olie. We wachten nog even met kleding, maar denken nu eerder aan toepassingen als wandbekleding of kussens. Als je duurzaam textiel wilt, moet je openstaan voor radicale alternatieven en niets uitsluiten.”

Groene Groeiers Matches
Vincent van den Ende gaf een pitch op de druk bezochte Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) van VNO-NCW en MKB-Nederland. Collega Groene Groeier – BOXO – presenteerde een retoursysteem voor herbruikbare verpakkingen. Beiden zagen kansen voor een match. Ze gaan in gesprek over de inzet van het BOXO-retournetwerk voor de supplychain van geknipt haar. Wetenschapsmuseum Museon-Omniversum in Den Haag raakte door de pitch geïnspireerd en onderzoekt samen met Human Material Loop mogelijkheden om haar te gebruiken voor akoestische panelen in een zaal die binnenkort wordt verbouwd.

www.humanmaterialloop.com
info@humanmaterialloop.com

 

Haar geknipt als grondstof voor textiel