Een investering van vijf miljoen dollar in een Nederlands circulair platform. Dat is op zich al opmerkelijk. Zeker als het fonds onderdeel is van olieconcern Aramco uit Saudi-Arabië. Hiermee kan Excess Materials Exchange (EME) een grote push geven aan de circulaire economie in het Midden-Oosten. CEO Christian van Maaren, groene groeier van het eerste uur, schetst de achtergronden.
Tekst: Hans Oerlemans
EME is een B2B-platform waarop bedrijven overtollige materialen en (rest)producten aanbieden. Dat varieert van bouwmaterialen, industriële componenten tot reststromen uit de chemie. De afnemers hergebruiken ze voor de oorspronkelijke of een heel andere toepassing. Afval wordt zo een waardevolle grondstof. AI helpt om sector-overstijgend nieuwe afzetkanalen te vinden. EME begeleidt de match (‘resale as a service’). Een geslaagde match betekent: minder afval, minder CO₂-uitstoot en minder uitputting van grondstoffen.
Sinds de start in 2017 is het platform gestaag gegroeid en met 17 medewerkers nu actief in onder meer de EU, Engeland en Australië. Klanten zijn bedrijven als ABB, BASF, Schiphol en Rijkswaterstaat. In 2024 werd voor 20 miljoen euro aan goederen verhandeld.
Wat ziet olieconcern Aramco in een platform dat zich toelegt op de circulaire economie?
“Ja, dat klinkt misschien verrassend. Maar ook de grote energieconcerns erkennen de noodzaak van een energietransitie. De Saudi’s willen hun economie diversifiëren en verduurzamen. Ik merk bij onze partners een intrinsieke overtuiging dat het die kant op moet. Aramco zet grote stappen en ziet EME als een strategische partner om hergebruik op industriele schaal uit te rollen. Het fonds Wa’ed Futures investeert vooral in techbedrijven die een lokale vestiging openen. EME past in de portefeuille en wij zien grote groeikansen.”
Wat voor materialen kunnen in het Midden-Oosten voor hergebruik in aanmerking komen?
“De industrie kent er enorme materiaalstromen. In de olie- en gassector worden vaak te veel materialen ingekocht om elk risico op uitval en vertraging te vermijden. Het is bizar hoeveel wordt weggegooid wat nog perfect bruikbaar is. Pure kapitaalvernietiging. Wij zetten deze reststromen om in winst. Hierdoor krijgen veel meer bedrijven toegang tot hoogwaardige materialen.”
Kun je voorbeelden geven van geslaagde matches die goed de meerwaarde van EME laten zien?
“ProRail heeft eens overtollige spoorrails aangeboden op ons platform. We hebben er een nieuwe bestemming voor kunnen vinden als steunbalken in de constructie van een parkeergarage in Eindhoven. Het was een mooie cross-over match tussen infra en bouw.”
“Een recent voorbeeld is de case van een Britse farmaceut die griepvaccins produceert op basis van bevruchte kippeneieren. Aan het eind van het proces bleven er miljoenen eieren over. De afvoer en verwerking kostte jaarlijks 500.000 pond. We analyseerden met AI-technologie de samenstelling van de reststroom en mogelijke waardevolle toepassingen. Dan kom je uit op stoffen als collageen en kalk. Dit is waar EME zich in onderscheidt: verborgen waarde blootleggen en benutten. Vooral voor de kalk blijkt grote interesse in de markt.
De farmaceut heeft een jaarlijkse kostenpost van 500.000 pond kunnen omzetten in 200.000 pond extra omzet. Zo maakt circulariteit de industrie slimmer, efficiënter en winstgevender.”
“De jongste investering uit Saudi-Arabië versnelt onze internationale groei en bewijst ook dat circulariteit een krachtig businessmodel is, naast alle winst voor het klimaat en de aarde.”
Excess Materials Exchange
IJsbaanpad 2
1076 CV Amsterdam
info@excessmaterialsexchange.com