Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Podcast 20: Matches voor circulaire elektronica

“Elk Nederlands huishouden beschikt over gemiddeld 131 elektrische apparaten. Daarvan liggen er 25 nutteloos in de kast. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld oude smartphones. Zonde, want je kunt er waardevolle materialen uithalen, zoals koper en goud, of ze opknappen voor de tweedehandsmarkt”, opent radiopresentator Glenn van der Burg de twintigste uitzending van de Groene Groeiers. Dit keer staan de circulaire uitdagingen van de stichting Open centraal. Het is dan ook de Nationale Recycleweek van het Elektronische Afval.

Podcast
Wilde Idee 

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) geeft namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste. “Producenten zijn wettelijk verplicht te registreren welke apparaten zij verkopen, welke zij weer inzamelen en hoeveel grondstoffen en materialen zij uit de oude apparaten halen voor hergebruik”, licht Mark Tilstra, operationeel directeur van de stichting Open toe. “Consumenten hebben het recht hun oude wasmachine bij de producent in te leveren als zij een nieuwe kopen.”

Verouderd
Tilstra vindt het jammer dat de wetgeving gericht is op het recyclen in plaats van op het circulair maken van producten. “Die wetgeving is verouderd, afgestemd op een lineaire economie, waarbij producenten een norm opgelegd krijgen voor het aantal apparaten dat zij moeten innemen. Aan die norm kunnen ze niet voldoen als zij de levensduur van hun producten verlengen, terwijl je dat juist nastreeft in een circulaire economie.”
“Gelukkig begrijpt de Nederlandse overheid dat de regelgeving moet worden aangepast”, zegt Coen Teeuw, netwerkcoördinator van de stichting Open. “Maar dat moet op Europees niveau gebeuren en dat duurt even.”

Oproep
Tilstra en Teeuw doen een oproep aan ondernemers: “Veel elektronische apparaten zijn rendabel te demonteren of te repareren. Zie je een business case op deze markt die je wilt oppakken, meld je bij de stichting. Wij kunnen met onze aangesloten producenten zorgen voor de aanvoer, voor voldoende volume en de gewenste typen apparaten en onderdelen.”

Oplossers
Groene groeiers die al aan de oproep gehoor hebben gegeven, zijn Luuk Bongers, salesmanager bij Holland Recycling in Boxtel en Dion Maurice, oprichter van Custom Repair in Sneek.
Bongers is trots dat hij dankzij de samenwerking met de stichting Open een trede hoger op de circulaire ladder staat. “Vier jaar geleden hebben we Holland Circulair opgericht. We zamelen witgoed in, repareren dit en verkopen het via de kringloopwinkels.”
Maurice heeft enkele maanden geleden Second Use opgericht en repareert luxe consumentenproducten, zoals koffiezetapparaten. “Ik moet me op het hogere segment van de markt richten anders heb ik geen business case. Behalve reparatie vervang ik preventief onderdelen van de gebruikte machines en geef ik garantie. Ik verkoop de producten via een webshop.”

Wilde Idee
Jelmer Faber, apotheker in het ziekenhuis BovenIJ in Amsterdam, laat zien hoe zijn ‘wilde idee’ de Pharmaswap een succes is. Op deze marktplaats voor medicijnen zijn 900 apothekers aangesloten. Zij bieden hun voorraden medicijnen aan, waarvan zij inschatten dat die niet meer voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum worden uitgegeven. Dankzij de Pharmaswap is al 1 miljoen euro

Foto boven: Elektronische apparaten in de studio van New Business Radio
Foto onder: v.l.n.r. Dion Maurice, Coen Teeuw, Luuk Bongers, Glenn van der Burg, Mark Tilstra

Podcast 20: Matches voor circulaire elektronica