Boven de kliko van restaurant Tratorria Sophia in Rotterdam hangen een weegschaal en een camera. Ze zijn hulpmiddelen in de çhallenge tegen voedselverspilling van het project ‘Het nieuwe nassen’. In de 27-ste podcast van de Groene Groeiers vertellen drie ondernemers, een projectleider van Blue City en een gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland hoe zij samen de voedseltransitie versnellen. Kleine stapjes zetten blijkt effectief. Of op z’n Rotterdams: ‘Gewoon doen’.
BlueCity is een voorbeeldstad van de blauwe en circulaire economie, gevestigd in het oude tropische zwembad Tropicana in Rotterdam. Vooral jonge, innovatieve ondernemers zijn er gehuisvest. Dankzij steun van de provincie Zuid-Holland kan BlueCity projecten uitvoeren die de ontwikkeling naar een duurzame economie versnellen. In deze podcast staat het project ‘Het nieuwe nassen’ centraal.
“We zijn een beweging van chef-koks die we in contact brengen met ondernemers en boeren om de ontwikkeling naar gezonde en natuurvriendelijke voedselproductie en – consumptie te versnellen”, legt programmamanager Jeanette Verdonk uit. “We hebben inmiddels drie challenges gelanceerd. De eerste gaat over lokaal inkopen, de tweede over het terugdringen van voedselverspilling en de derde is gericht op meer plantaardig op de borden.” Inmiddels doen 50 chef-koks mee, biologische boeren, veel kleine restaurants, maar ook stadion Feyenoord, het Merriot-hotel en de Euromast. “Onze community groeit hard!”
Voedselverspilling
Groene groeier Tess Smeman is bedrijfsleider van het Italiaanse restaurant Tratorria Sophia en gaat de uitdagingen van ‘Het nieuwe nassen’ aan. “We zijn begonnen met het terugdringen van de voedselverspilling. Door boven onze kliko een weegschaal en een camera te hangen, werden we ons ervan bewust hoeveel we eigenlijk onnodig weggooien. En dat was veel. De camera maakt telkens een foto als je wat op de weegschaal legt en verzamelt de data. Deze toepassing van AI kreeg ik vanuit het project ‘Het nieuwe nassen’ aangereikt. We hebben de verspilling al met 20 procent teruggedrongen en pakken nu door.” Inmiddels is Seman ook aan de tweede uitdaging – dichtbij huis inkopen – begonnen.
Menukaart als uitdaging
Smeman werkt samen met groene groeier Perry Falter van Landzicht Biologisch. Hij handelt in biologische groenten en fruit en denkt met Seman mee over de menukaart. “Menukaarten veranderen eens per half jaar of hooguit eens per kwartaal. Bij natuurinclusieve teelt zijn groeneten en fruit slechts acht weken beschikbaar. Dat is een uitdaging. Ik wil de beschikbaarheid verlengen door kennis uit historische bronnen over wekken en fermenteren toe te passen. Driehonderd jaar geleden bestond de koelkast immers niet.”
Match: Bloemenpasta
Groene groeier Sean Patricks bedrijf Gabana Foodworks is gespecialiseerd in voedselinnovatie. Het bedrijf ontwikkelt onder meer nieuwe pasta’s, zoals gemaakt van tarwe met wilde bloemen of bieten.
De ingrediënten komen uit de regeneratieve landbouw en de pasta’s worden langzaam, op natuurlijke wijze gedroogd (slow food). “Wij maken nieuwe producten die afgestemd zijn op de behoeften van de klant en het aanbod in de natuur. Tailormate” Smeman wil de projecten van Patricks graag proeven, maar maakt de kanttekening dat de traditionele Italiaanse keuken voor veel klanten heilig is. Maar wat mensen lekker vinden kan veranderen. “Dit is een match”, constateert radiopresentator Glenn van der Burg enthousiast.
Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland werkt hard aan een integrale voedselvisie. “We willen gezond en betaalbaar voedsel en duurzame land- en tuinbouw. Om dat te bereiken zetten we allerlei instrumenten in, zoals voedseleducatie en subsidie voor startups die de eiwittransitie mogelijk maken. Belangrijk voor het versnellen is de inkoop van overheidsinstellingen. Het bedrijfsrestaurant van de provincie Zuid-Holland is ingericht op gezond en duurzaam. Het zou mooi zijn als de ministeries volgen.”
Wilde Idee
Samen met ondernemers wil Edwin ter Velde, oprichter van de stichting Clean2anywhere een 17-de-eeuws fluitschip van afvalplastic maken. Hij geeft aan dat het onhaalbaar is, want afvalplastic kan weinig gewicht dragen. Maar in zijn werf wordt geëxperimenteerd en geïnspireerd, het onmogelijke wordt daar mogelijk.
Meld je aan voor Het Nieuwe Nassen
Ben je ondernemer, groene groeier en actief in de voedselketen? Dan is het Programma Het Nieuwe Nassen iets voor jou. Doe mee en meld je hier aan.