Deze site is een initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland

Podcast 28: Pur-loos bouwen

Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, zet volop in op het uitbannen van pur in de bouw. Dit polyurethaan is milieuvervuilend en verhindert door de kleefkracht circulaire bouw. In de 28-ste podcast van het netwerk Groene Groeiers laten bouwbedrijf Van Wijnen en de eenmanszaak Isoleerbewust zien dat er alternatieven voor pur zijn.
Johan van wijk vertelt over het duurzaamste bedrijventerrein in Nederland, waar zijn familiebedrijf Boer & van Wijk gevestigd is. En Kees de Jong presenteert zijn wilde champions- idee.

Podcast (50 min.)
Wilde Idee (5 min.) 

Provincie Zuid-Holland heeft het circulair maken van kunststoffen in de bouw hoog op de agenda staan. Slechts 1 procent van de bouwmaterialen bestaat uit kunststof, maar de milieubelasting is heel groot. De meeste kunststoffen worden slechts eenmalig gebruikt.
Pur-schuim kun je niet hergebruiken en is bij gebruik slecht voor de gezondheid.
Bovendien wordt dit schuim als lijmmiddel gebruikt, waardoor onderdelen, zoals raamkozijnen, niet meer uit elkaar te halen zijn.
Stolk: “Wij investeren in bewustwording en in het promoten van alternatieven, onder meer bij vernieuwersnetwerken. Ook bij de aanbesteding van onze eigen gebouwen willen we van die alternatieven gebruik maken.”

Schapen
Bart Triep, specialist duurzaamheid bij brouwbedrijf Van Wijnen.:“Wij willen zonder pur bouwen. De grootste uitdaging is: ‘Wij doen het al jaren zo’. De projectmanager is met een zak wol naar de bouwplaats gegaan. De reactie was: ‘Wij hebben ook nog wel een paar schapen staan.’ Maar door er gewoon mee aan te slag te gaan, kom je van de kant.”

Tape
Joost van der Waal is eigenaar van Isoleerbewust. “Wij isoleren uitsluitend biobased. Wij gebruiken onder meer schapenwol. Maar je hebt toch tape nodig om een ruimte luchtdicht te maken. Of plastic om de producten, zoals kurk en hennep, te beschermen tegen degradatie.”

Oproep aan machinebouwers
De alternatieven zijn nog niet perfect. De provincies brengt alle innovators bij elkaar en stimuleert kennisuitwisseling. Triep doet een oproep aan de machinebouwers die luisteren: kunnen jullie een apparaat maken waarmee je wol in spleten kan spuiten.

Wilde idee
Kees de Jong is ambassadeur van Mobi Mushroom. Dit bedrijf plaatst mobiele containers waarin het shiitakes (oosterse zwam) verbouwt. Iedere twaalf dagen kan er worden geoogst.
De studiogasten Triep en Van Wijk bieden grond aan, waar de container tijdelijk kan staan.
Van der Waal wil eens kijken of deze paddenstoelen geschikt zijn als isolatiemateriaal. Drie matches in deze podcast is een prachtige oogst voor De Jong.

Duurzaamste bedrijventerrein van Nederland
Johan van Wijk is directeur-eigenaar van familiebedrijf Boer & Van Wijk. De corebusiness is grootformaat digitaal printen. Circa 2,5 jaar geleden is het bedrijf verhuisd naar bedrijventerrein de Ambachtse Zoom in Hendrik-Ido-Ambacht. Johan van Wijk heeft daar een nieuw bedrijfspand laten bouwen dat circulair en energieneutraal is. De gemeente stelde op deze twee gebieden en op het gebied van biodiversiteit hoge, harde duurzaamheidseisen en dat sprak Van Wijk aan. Verantwoordelijk wethouder was destijds André Flach, tegenwoordig Tweede Kamerlid voor de SGP. Van Wijk geeft aan dat de gemeente koploper is in het ontwikkelen van een duurzaam bedrijventerrein. Hij kent geen ander terrein in Nederland waar het zo vergaand en consequent is doorgevoerd.
Toen Van Wijk ruim vijf jaar geleden interesse toonde in een kavel, moest hij aangeven hoeveel energie hij per jaar dacht te verbruiken. De gemeente rekende dat om naar het aantal zonnepanelen die hij verplicht op zijn dak moest leggen: 189 stuks. Inmiddels verbruikt hij (onder andere door zuiniger machines) veel minder. Hij levert hij stroom terug aan het net en laadt elektrische auto’s op. Van Wijk betaalt circa 300 euro per maand aan elektriciteit. Dat is gezien zijn corebusiness, die op krachtstroom draait, extreem weinig. Op het hele terrein is geen gasaansluiting te vinden, ook een bewuste keuze van de gemeente.
Op het bedrijventerrein zijn nu 60 bedrijven gevestigd, er zijn nog 40 kavels te vergeven.

Podcast 28: Pur-loos bouwen