Circulaire bedrijven hebben voor hun groei een circulair inkoopbeleid van overheden en bedrijven keihard nodig. De wil om dat beleid in te voeren is er, maar de realisatie heeft een lange adem. In 2030 wil de gemeente Den Haag 100 procent circulair inkopen, zo blijkt uit de dertigste uitzending van het netwerk Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB-Nederland.
Podcast (55 min)
Wilde idee (7,5 min)
“Voor ons is het de negende editie”, zegt Coos Santing, Program Manager ImpactCity The Hague, over ImpactFest, een festival met circa 1500 bezoekers in de Fokker Terminal in Den Haag, waaronder veel ondernemers. “ImpactFest heeft onder meer tot doel sociale en duurzame bedrijven in contact te brengen met internationale investeerders, zodat deze jonge ondernemers kunnen opschalen. Vandaag gaan diverse workshops en tafelgesprekken over de belemmeringen in de ontwikkeling naar een circulaire economie, evenals deze radio-uitzending. Een andere inrichting van het inkoopbeleid is daarbij belangrijk.”
Rolien Wiersinga heeft in 2018 Circulair Green opgericht, een bedrijf dat planten overneemt van organisaties, bijvoorbeeld bij een verhuizing, de planten weer verhuurt aan klanten en verzorgt. ‘Onze planten leven lang vanwege de liefdevolle verzorging door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de buurt. Wij hergebruiken planten (en potten en andere benodigdheden) en pamperen deze wanneer nodig. Zo zorgen we dat de waarde van planten behouden blijft’, staat op de website van het bedrijf.
Leasen
De gemeente Den Haag koopt de planten en de verzorging in bij Wiersinga. Zij gaat echter liever voor een leasecontract gaan, want dat is het meest circulair. “We willen graag opschalen en doen daarom toch mee aan aanbestedingen die uitgaan van het koopmodel. We nemen daardoor wel afstand van bepaalde circulaire principes.”
Ger Kwakkel (op de foto), adviseur circulaire economie bij de gemeente Den Haag, erkent de waarde van het circulaire leasen, maar benadrukt dat de implementatie van een duurzaam inkoopbeleid tijd kost. “Inmiddels zijn daar vier mensen voor verantwoordelijk gemaakt bij de gemeente en hopen we in 2030 alle inkoopprocedures 100 procent duurzaam te hebben. We zaten in 2023 op 30 procent. Het inkoopbudget van de gemeente Den Haag bedraagt op jaar basis 1 miljard. Dat is veel. We hebben honderden inkopers en talloze verschillende procedures. En er zijn wettelijke eisen die duurzame inkoop kunnen belemmeren. Één format is onmogelijk.”
Match
Kwakkel geeft aan dat de gemeente vaker deskundigheid uit het bedrijfsleven wil invliegen, voorafgaande aan het starten van een aanbestedingsprocedure, wat Wiersinga toejuicht. Ook gaat hij in op haar wens in contact te komen met andere circulaire leveranciers van de gemeente.
Wilde Idee
De break in het programma is de rubriek ‘Het Wilde Idee’. Dit keer vertelt Erik de Groot, oprichter van Iron Roots, over zijn productie van plant based sportkleding in Griekenland. Geen sporttruien van polyester maar van hennep, houtvezels of biokatoen.
Reparatiecoalitie
Een belangrijk onderdeel in de circulaire economie is het verlengen van de levensduur van producten. The right to repair is in april 2024 door het Europees Parlement aangenomen. Deze wetgeving zal de komende maanden ook voor Nederland verder geïmplementeerd moeten worden. Vooruitlopend hierop heeft de provincie Zuid-Holland de reparatiecoalitie opgezet, waarin bedrijven en overheden activiteiten ontwikkelen die de levensduur van producten verlengt.
Liza Hoefnagels van Kringloop Nederland is een van die bedrijven. “Kringloopwinkels zijn bekend om de verkoop van tweedehands artikelen, maar we hebben twee andere activiteiten die hard groeien: repareren en up cyclen. Dat laatste doen we vaak met kleine maakbedrijven, zoals in circulaire ambachtscentra.”
Een voorbeeld. Mokken die in een serie bij de Kringloop worden binnengebracht, gaan de verkoop in. Eenlingen worden gezandstraald door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De gemeente Leiden neemt die mokken af en gebruikt ze op de stadskantoren. Beschadigde mokken gaan terug naar de Kringloop en worden klein geslagen. Van het gruis worden onder meer keukenbladen gemaakt.
De gemeente Den Haag neemt geen porseleinen mokken af. Kwakkel: “Wij hebben een systeem van onbreekbare plastic bekers die we hergebruiken. Wel hebben we een plastic hup, waar ook de kringloop Den Haag bij aangesloten is. Daar maken ambachtslieden nieuwe producten van afgedankte plastic artikelen.”
De jubileumuitzending van het netwerk Groene Groeiers heeft plaatsgevonden tijdens ImpactFest op 7 november in de Fokker Terminal in Den Haag. Voor de dertigste keer zond New Business Radio (NBR) live uit, dit keer vanuit de vroegere werkplaats van de vliegtuigmotoren. Ron Lemmens is de radiopresentator. Een dag later, 8 december, wordt de jubileumuitzending herhaald op het regulier tijdstip, elke tweede vrijdag van de maand tussen 11.00-12.00 uur op NBR.