Big Deal in EU: 40 procent hergebruik big bags in 2030
Alles aan big bags is groot. In Europa gaat het jaarlijks om circa 130 miljoen zakken voor de bouw, chemie, voedingsindustrie en veel andere sectoren. Na eenmalig gebruik vervallen ze tot plastic afval (400.000 ton). Amper 0,5 procent wordt nu hergebruikt. In 2030 moet het 40 procent zijn. Haalbaar? “Niet als je het aan de markt overlaat,” zegt Rinus de Kok, business manager bij groene groeier WorldBag. “Wel als de overheid ons helpt en zorgt voor een gelijk speelveld.”
Tekst: Hans Oerlemans
WorldBag is een koploper in Europa in hergebruik van big bags en desondanks een kleine speler “We halen ze op bij eindgebruikers, vooral in de chemie en industrie in Duitsland. De zakken zijn op maat gemaakt voor vervoer van specifieke halffabricaten en grondstoffen. Bij onze vestiging in Nieuwerkerk aan den IJssel worden ze nagekeken en schoongemaakt voor transport van hetzelfde type stoffen.”
Dump plastic uit Azië
De kwaliteit is gelijk, maar qua prijs wint een nieuwe zak het nu ruimschoots van een hergebruikte zak: “Europa wordt overspoeld met goedkoop dump plastic uit Azië en de US. Wereldwijd is er een overcapaciteit. De prijzen dalen door de lage grondstof- en productiekosten. Bij WorldBag zien we de kosten juist stijgen door inflatie, hogere lonen en duurder transport. Inkopers kiezen voor de laagste prijs, zeker nu het in veel sectoren slechter gaat.”
WorldBag is onderdeel van Royal LC Packaging uit Waddinxveen. Een familiebedrijf met vestigingen in vijftien landen. Specialiteit zijn nieuwe big bags in alle soorten en maten. LC anticipeert met dochter WorldBag op de komende EU Packaging & Packaging Waste Regulation. In 2030 moet 40 procent van de big bags afkomstig zijn uit hergebruik. Dat vereist een operationele keten voor inname, transport en gebruiksklaar maken van retourzakken. WorldBag is een pionier in dit veld.
Hoe kan WorldBag in de huidige markt overleven?
“Wij zijn een schakel in een gesloten keten. Dat werkt zo: een grote klant – een Duits chemieconcern – koopt grondstoffen als bulkgoed in bij een producent. En stelt als voorwaarde dat het in hergebruikte zakken wordt aangeleverd om zo de CO₂-footprint te verlagen. Wij halen de lege zakken op en maken ze geschikt voor hergebruik. De producent moet ze wel terugnemen om aan de voorwaarden van het chemieconcern te blijven voldoen. Multinationals hebben de macht om zo’n circulaire loop af te dwingen. WorldBag levert in deze keten een dienst en is niet de eigenaar van de zakken.”
Wat moet er gebeuren om 40 procent hergebruik in 2030 te halen?
“Dat kan alleen als de EU heffingen legt op import en gebruik van nieuw plastic, zodat er een gelijk speelveld ontstaat. Je moet kijken naar de werkelijke kosten, inclusief CO₂-footprint. Als hergebruik financieel aantrekkelijk wordt en er is zekerheid over de toekomst, dan komen er vanzelf investeringen. Dan loont het om onderzoek te doen naar innovaties. De markt komt nu niet in beweging. Iedereen wacht af en denkt: 2030 is ver weg. Nee, 2030 is morgen. Je moet nu beginnen anders ben je te laat.”
Match na Groene Groeiers-podcast 29
Rinus de Kok is te gast in de recent opgenomen Groene Groeiers-podcast 29 met als thema: innovatief hergebruik van verpakkingen. Zijn verhaal over big bags krijgt bijval van Gerhard Hospers, manager ESG bij groothandel Bouwmaterialen Nederland (BMN). Ook hij werkt aan hergebruik van verpakkingsmateriaal door het na gebruik op de bouwplaats retour te nemen. Beiden hebben vergelijkbare ambities en stuiten op dezelfde problemen.
De podcast was aanleiding om te kijken of en hoe WorldBag en BMN kunnen samenwerken. Inmiddels is besloten onderzoek te doen naar een pilot met een leverancier en een klant van BMN. Het gaat in dit geval om bulkzakken voor transport van zand. Belangrijkste vragen: Wat staat hergebruik in de weg? Hoe kunnen we die belemmeringen oplossen tegen zo laag mogelijke kosten?
WorldBag
info@worldbag.com
www.worldbag.com