Hoe kun je grootschalig, stevig effen wit papier produceren van 100 procent gras uit de ‘regio’ Europa? Die duurzame uitdaging legt Rene Kort, directeur van het 400 jaar oude Schut Papier neer in de 25e podcast van netwerk de Groene Groeiers van VNO-NCW en MKB-Nederland. Drie groene groeiers willen de uitdaging aangaan, een uitzending vol matches.
Podcast (45 min)
Wild Idee (7 min)
Schut Papier uit Heelsum is groene groeier van het eerste uur en maakt hoogwaardig papier, aquarelpapier voor kunstenaars bijvoorbeeld, en ook veiligheidspapier met watermerk, bijvoorbeeld voor contracten. Rene Kort wil zo duurzaam mogelijk produceren en is dan ook trots op de lijst Circulair Papier op de website, waaronder Jeanspapier, Cacaopapier, Loofpapier en Tulpenbollenpapier. Het bedrijf produceert deze soorten papieren al 10 jaar, maar tevreden is Kort nog niet. Hij steekt veel energie in circulair onderzoek en ontwikkeling en een van de uitdagingen is een hoge kwaliteit papier van 100 procent gras. “Daarvoor heb ik gras nodig zonder zwerfvuil, eiwitten of plakstof en vooral met lange vezels.”
Daan van Schijndel is manager Duurzaamheid & Innovatie bij Krinkels, het bedrijf dat onder meer bermgras maait. Sinds kort heeft Krinkels een maaimachine die eerst het zwerfvuil verwijderd voordat ze gaat maaien. Daarover vertelde hij eerder in deze podcast van de Groene Groeiers. Van Schijndel denkt dat hij aan de specificaties van Schut kan voldoen, zeker als overheden bij het kiezen van zaaigoed rekening houden met de functie van gras als grondstof. Kort wil graag verder praten met Van Schijndel. De eerste match is een feit.
Tom Bade is directeur bij Triple E, dat onder meer olifantsgras kweekt. Dat is stug en zit vol met vezels. Ideaal om papier mee te maken dus. “De uitdaging zit in samenwerking in de regio. Nu concurreren we elkaar nog kapot. Laten we kennis delen en samenwerken. Al jaren geleden heb ik een project de naam gegeven ‘Van berm tot bladzijde’. Recent heb ik een fabriek in Arnhem geopend, waarin ik gras zou kunnen omzetten in celluose.” “Dat is een ideale hoogwaardige grondstof voor papier”, reageert Schut. De tweede match is gemaakt, de mannen maken een vervolgafspraak.
Mark Meijers is ontwerper en oprichter van DenimX. DenimX maakt gerecyclede spijkerstof. Kort wil snel afspreken met Meijers, want zijn kennis over vezelverwerking is zeer bruikbaar voor de papierindustrie.
De studiogasten benadrukken dat voor de ontwikkeling naar een circulaire economie je moet samenwerken in de keten en daarbuiten en daarbij transparant moet zijn. Je kennis voor jezelf houden uit concurrentieoverwegingen brengt je geen stap verder. Dat onderstreept ook Gert Jan Lankhorst, initiatiefnemer van het Platform Verduurzaming Industrie. Het platform heeft met www.verduurzamingindustrie.nl een plek gecreëerd waar praktische informatie voor mkb-maakindustrie te vinden is. “De uitdaging is groter dan mensen zich realiseren, er zijn hele nieuwe ketens nodig om van lineair naar circulair te gaan. We brengen ondernemers bij elkaar in bedrijfstakclusters. Zo gaan ze vaker met elkaar in gesprek.”
Wilde Idee
Hidde Proost is commercieel directeur bij Startblock. Startblock is koploper in het bouwen van houten fabriekswoningen voor permanent gebruik. Deze worden binnen een uur geplaatst. Zo heb je geen overlast of stikstofvervuiling. Alle materialen zijn biobased en circulair. De woningen zijn verplaatsbaar, zonder demontage. Het is het enige bedrijf, wereldwijd, dat 3 etages bouwt en verplaatst.
Week van de Circulaire Economie
De podcast wordt verspreid in de week van de Circulaire Economie, van 11 t/m 16 maart. In deze week vinden er allerlei evenementen plaats, zowel off- als online. De week wordt afgetrapt met de ondertekening van het verlengde samenwerkingsverband van het Versnellingshuis, door onder andere staatssecretaris Vivianne Heijnen en VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen. Het Versnellingshuis helpt ondernemers de (volgende) stap te zetten naar circulariteit. Op woensdag organiseert de RVO een event over financiële ondersteuning bij circulair ondernemen. Kijk voor meer informatie op https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/.